Wat is de form factor in mijn computer?

Forumregels
Gebruik een sleutelwoord in "zoeken" om een lijst met mogelijke antwoorden te vinden.
Plaats bij veel voorkomende sleutel woorden het joker teken "*" voor en/of achter het woord.
Als een vraag al door iemand is gesteld, is er mogelijk ook al antwoord gegeven. Kan je toch geen antwoord vinden op jouw vraag, stel je vraag dan hier.
hutsefluts
Berichten: 358
Lid geworden op: 29 mar 2016, 20:26
Netherlands

Wat is de form factor in mijn computer?

Ongelezen bericht door hutsefluts » 29 nov 2017, 08:36

Ik heb in een bestaande computer behuizing een ander moederbord ingebouwd, maar nu moet ik ook een voeding kopen.
Hoe herken ik de juiste form factor?

Gebruikersavatar
BBgebruiker1
Site Admin
Berichten: 1059
Lid geworden op: 26 jun 2014, 15:55
Locatie: Amersfoort
Zodiac:
Contacteer:
Netherlands

Re: Wat is de form factor in mijn computer?

Ongelezen bericht door BBgebruiker1 » 29 nov 2017, 08:38

Formfactor

Voedingen zijn er in verschillende formaten. Verreweg de meest voorkomende is het standaard ATX formaat. Naast ATX komt SFX, Flex ATX en TFX ook nog wel eens voor. Ook bestaat er nog een zogenaamde PicoPSU. Dit is niet meer dan een gelijkspanningsbordje gekoppeld aan de 24 pins ATX stekker. Als je zo'n PicoPSU combineert met een adapter met een hoog rendement, kun je bij vermogens van rond de 10W ook nog een redelijk rendement halen. Iets wat vrij lastig wordt bij een traditionele voeding.

ATX
ATX heeft een hoogte van 86mm en een breedte van 150mm, de standaard diepte is 140mm, maar langer komt ook erg vaak voor. In een standaard ATX behuizing is dit meestal geen probleem, maar kleinere behuizingen kunnen wel een maximale lengte hebben, waarbij alles nog fatsoenlijk past. Een ATX voeding van 150mm x 86mm x 140mm (of langer) valt onder de ATX PS/2 standaard.

Naast de ATX PS/2 standaard is er ook nog een ATX PS/3. Het verschil met de ATX PS/2 standaard is de lengte. De ATX PS/3 heeft namelijk een standaard lengte van 100mm, echter valt alles tot en met 139mm ook nog onder deze standaard. ATX PS/3, komt als retail voeding erg weinig voor. Enige waar je zo'n voeding wel kan tegenvallen is een OEM systeem, maar ook daar zie je ze erg weinig.

SFX
SFX is een form factor welke je vooral tegenkomt in kleinere behuizingen. SFX heeft een standaard formaat van 63,5mm hoog, 125mm breedte en 100mm diep. Naast het standaard SFX formaat is er sinds kort ook een SFX-L formaat. Het verschil met SFX is de diepte, SFX-L is namelijk 30mm langer, wat ruimte geeft voor een 120mm fan.

Flex ATX
Flex ATX is een form factor die je net als SFX met name in kleinere behuizingen zal tegenkomen. Flex ATX heeft een formaat van 40.5mm hoog, 81.5mm breed en een lengte van 150mm. Het nadeel van dit formaat is dat maar heel weinig ruimte is voor een fan. Je vindt in deze voedingen normaal gesproken maar één 40mm fan, zo'n fan zal met weinig omwentelingen per minuut maar weinig lucht verplaatsen, dus vaak draaien deze fans vrij snel en zijn ze vrij luidruchtig.

TFX
TFX heeft een vergelijkbaar uiterlijk als Flex ATX, maar is groter. TFX is namelijk 65mm hoog, 85mm breed en heeft een lengte van 175mm. Dit geeft ruimte voor een 80mm fan, waardoor TFX over het algemeen stiller is als Flex ATX.
Aanname is vaak de oorzaak van veel ellende.

Plaats reactie