Veilige modus, wanneer gebruik je een specifieke optie?

Forumregels
Gebruik een sleutelwoord in "zoeken" om een lijst met mogelijke antwoorden te vinden.
Plaats bij veel voorkomende sleutel woorden het joker teken "*" voor en/of achter het woord.
Kan je toch geen antwoord vinden op jouw vraag, stel je vraag dan hier.
mario64 Nederland
Berichten: 337
Lid geworden op: 07 mei 2018, 15:10

Veilige modus, wanneer gebruik je een specifieke optie?

Ongelezen bericht door mario64 »

Mijn computer ging hangen en startte daarna opnieuw op.
Tijdens het opnieuw opstarten verscheen een scherm "veilige modus".
Waar dient het voor?
Gebruikersavatar
BBgebruiker1 Nederland
Site Admin
Berichten: 1269
Lid geworden op: 26 jun 2014, 15:55
Locatie: Amersfoort
Zodiac:
Contacteer:

Re: Veilige modus, wanneer gebruik je een specifieke optie?

Ongelezen bericht door BBgebruiker1 »

Sommige van deze opties, waaronder de veilige modus, leiden ertoe dat Windows alleen met de absoluut noodzakelijke onderdelen wordt opgestart.
Hierbij heb je dan de opties met of zonder een netwerk verbinding, waarbij wel of geen netwerk onderdeel kan worden ingeschakeld.
Dat betekent dat alle andere programma's die niet noodzakelijk zijn voor het opstarten van Windows worden uitgeschakeld.
Als een probleem niet opnieuw optreedt wanneer je de computer in de veilige modus start, kun je de standaard instellingen en de basis apparaat stuurprogramma's en services elimineren als mogelijke oorzaken van het desbetreffende probleem.
Maar als je vooraf al weet welk programma dit probleem veroorzaakt, kan je dit in de veilige modus ongedaan maken.
Vervolgens kan je in het logboeken zoeken naar mogelijke oorzaken van de storingen, waarbij je dan bijvoorbeeld op het internet bepaalde informatie kan vinden die kunnen leiden naar een oplossing.
Andere opties leiden ertoe dat Windows wordt opgestart met geavanceerde functies die zijn bedoeld voor systeembeheerders en IT-professionals.
De veilige modus bereik je wanneer je tijdens het opnieuw opstarten van de computer meteen na het initialiseren van alle aangesloten hardware en voor het Windows logo op F8 drukt.
Als je bij sommige computers te vroeg op F8 drukt, krijg je eerst het scherm te zien waar je de keuze kan maken met welk apparaat de computer zal opstarten.
In dat geval kies je op het medium (harde schijf) waar Windows op geïnstalleerd is, waarna je vervolgens opnieuw op F8 drukt.
Als je te laat op F8 drukt moet je de computer eerst opnieuw opstarten en meteen na de hardware initialisatie en voor het Windows logo op F8 drukken.
De beschikbare opties in geavanceerde opstart opties zijn:

Je computer herstellen.
Als je deze optie kiest, wordt een lijst weergegeven met hulpprogramma's voor systeemherstel waarmee je opstartproblemen kunt verhelpen, diagnostische tests kunt uitvoeren of het systeem kunt herstellen. Deze optie is alleen beschikbaar als de hulpprogramma's op de harde schijf van je computer zijn geïnstalleerd. Als je een Windows-installatieschijf hebt, kun je de hulpprogramma's voor systeemherstel op deze schijf vinden. Voor meer informatie raadpleeg je Opstartherstel: veelgestelde vragen

Veilige modus.
Als je deze optie kiest, wordt Windows opgestart met een minimale set stuurprogramma's en services. Voor meer informatie raadpleeg je "Wat is de veilige modus?"

Veilige modus met netwerkmogelijkheden.
Als je deze optie kiest, wordt Windows opgestart in de veilige modus en worden de netwerkstuurprogramma's en services geladen die je nodig hebt als je verbinding wilt maken met internet of andere computers op je netwerk.

Veilige modus met opdrachtprompt.
Als je deze optie kiest, wordt Windows in de veilige modus opgestart met een opdrachtprompt venster in plaats van de gewone Windows-interface. Deze optie is bedoeld voor IT-professionals en beheerders.

Logboekregistratie voor opstartprocedure inschakelen.
Als je deze optie kiest, wordt er een bestand met de naam ntbtlog.txt gemaakt waarin alle stuurprogramma's worden vermeld die tijdens de opstartprocedure worden geïnstalleerd. Je kunt dit bestand vervolgens gebruiken voor het oplossen van de problemen.

Video met lage resolutie inschakelen (640 x 480).
Als je deze optie kiest, wordt Windows opgestart met het huidige videostuurprogramma, waarbij er een lage resolutie en vernieuwingsfrequentie worden ingesteld. Je kunt deze modus gebruiken als je de beeldscherminstellingen opnieuw wilt instellen. Voor meer informatie raadpleeg je "De beeldschermresolutie wijzigen".

Laatste bekende juiste configuratie (geavanceerd).
Als je deze optie kiest, wordt Windows opgestart met de registerinstellingen en stuurprogrammaconfiguratie die de laatste keer dat het opstarten is gelukt, zijn gebruikt. Voor meer informatie raadpleeg je "Laatst bekende juiste configuratie gebruiken".

Modus Active Directory terugzetten.
Als je deze optie kiest, wordt de Windows-domeincontroller met Active Directory gestart, zodat de directory-service kan worden hersteld. Deze optie is bedoeld voor IT-professionals en beheerders.

Foutopsporingsmodus.
Als je deze optie kiest, wordt Windows opgestart in een geavanceerde modus voor het oplossen van problemen die is bedoeld voor IT-professionals en systeembeheerders.

Automatisch opnieuw opstarten bij systeemfout uitschakelen.
Als je deze optie kiest, wordt Windows niet automatisch opnieuw opgestart wanneer het opstarten van Windows ten gevolge van een fout mislukt. Kies deze optie alleen als Windows in een lus raakt, waarbij het opstarten van Windows telkens mislukt en wordt herhaald.

Uitschakelen van stuurprogramma handtekening bekrachtigen.
Als je deze optie kiest, mogen stuurprogramma's die niet van de juiste handtekeningen zijn voorzien, worden geïnstalleerd.

Windows normaal starten.
Als je deze optie kiest, wordt Windows in de normale modus opgestart.

Klik "hier" voor het originele document.
Aanname is vaak de oorzaak van ellende.
Plaats reactie

Terug naar “Windows”